Undersköterska misstänks ha spridit patienthemligheter

När en kvinna från Solberga inte kunde bli gravid sökte hon hjälp på Nässjö vårdcentral. Men det hon berättade för läkaren stannade inte i journalen. Istället spreds uppgifterna runt i hela Solberga av en undersköterska som läst journalen.

25-åriga Lena hade svårt att bli gravid igen efter att hennes första barn fötts, hon vägde lite för mycket och hade dessutom kompilkationer efter den tidigare födseln.

Då vände hon sig till Nässjö vårdcentral för att få hjälp. För Lena var det här känsliga saker att prata om, och hon ville inte att andra skulle få veta. Sekretess alltså, men det blev inte så. För ett år sen började hon märka hur ortsbor i Solberga plötsligt kände till hennes problem:

- Plötsligt märkte jag att vänner kände till saker som stod i mina journaler. Jag hade då fått ett öknamn, säger Lena.

På vårdcentralen har man har konstaterat att en undersköterska har loggat in i Lenas journal åtta gånger för att själv läsa vad där står, och den sköterskan är därför misstänkt för att ha brtuit sekretssen. Det är allvarligt - säger Håkan Johansson som är personalchef för Höglandets sjukvårdsområde:

- Vi har startat en internutredning som får visa hur det ligger till.

Lena, som själv känner undersköterskan ifråga, har utan resultat konfronterat henne för att höra vad som hänt. Nu är ärendet polisanmält:

- Man känner sig inte trygg efter det här, säger Lena.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista