Rättegång om dom 1300 stulna datorerna

Idag började rättegången mot dom sex män som misstänks vara inblandade i den stora datorstölden i Jönköping i höstas, då över tusen datorer stals från en lagerlokal på Solåsvägen. Totalt stals datorer till ett värde av cirka åtta miljoner kronor, men vart alla datorer tagit vägen är oklart.

Två av dom åtalade männen driver en databutik i Stockholmsområdet, och enligt åtalet har dom här två männen använt sin affär till att sälja vidare åtminstone ett femtiotal av dom här datorerna. Det här har skett vid butikens öppnande, då stulna datorer såldes till bra priser i affären till ovetande kunder.

Men det här är ju bara en bråkdel av alla datorer som stals. Totalt handlar det om över 1300 datorer som försvann från lagerlokalen i slutet av november 2006. Datorerna är av märket Advent, och skulle ha börjat säljas vid en stor elektronikkedja tidigare i vintras. Men så blev det alltså inte, och var resten av datorerna har hamnat är fortfarande inte klarlagt, och det blev inte någon klarhet i det under förhandlingarna idag, när dom åtalades berättelser började rullas upp.

Den man i 40-årsåldern som åtalas för grov stöld, alternativt grovt häleri får sägas vara huvudmisstänkt, han hävdar att han bara har köpt 400 datorer av en kompis för tusen kronor styck i god tro, till ett värde av 400 000 kronor.

Men när mannen sedan skulle sälja datorerna vidare på en plats i Stockholmsområdet, då blev det problem, berättade han. Där träffade han fyra personer som då var helt okända för honom. Dom började bråka och det blev kaos, som mannen uttrycker det. Han valde då att åka därifrån, och lämnade datorerna på platsen, utan att ta emot någon betalning.

Men att 40-åringen skulle lämnat datorer som han köpt ur egen ficka för 400 000 kronor för att han blev rädd, den berättelsen hade åklagaren Anne Williamsson mycket svårt att tro på. Hon pressade också mannen hårt på den punkten.

Rättegången fortsätter på måndag, och kanske får vi då mer klarhet i vad som har hänt med alla datorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista