Klimatförändringarna hotar rödingen

Rödingen har det fortsatt tufft i Vättern. Beståndet är svagt sedan flera år, enligt Fiskeriverket, och nu hotas återväxten dessutom av klimatförändringarna.

Fiskens rom luras helt enkelt av vattentemperaturen att kläckas för tidigt, säger Per Nyberg på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium.

-Rödingen leker på hösten, och ynglen ska kläckas i april-maj. Men är det varmt i vattnet kläcks den tidigare, för då går utvecklingen fortare, säger han.
Ett nytt hot har alltså tillkommit mot det redan försvagade beståndet av röding i Vättern.
Tidigare har fisket gått hårt åt rödingen men nu är det dessutom klimatförändringarna. Rödingens rom kläcks för tidigt mitt i vintern och ynglen simmar ut i en värld utan föda, där de löper en stor risk att svälta ihjäl. Och återväxten ser dyster ut.
Alltför hårt fiske kan regleras på olika sätt, men klimatet rår Fiskeriverket inte på. Och att livet under ytan nu påverkas märkte Fiskeriverket först med siklöjans rom i Mälaren.
-Sedan gjorde vi regelrätta kläckningsförsök i norra Vättern 2006, och det visade sig då att rödingens rom började kläcka i stort sett mellan jul och nyår, säger Per Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista