Hemsidor utestänger funktionshindrade

De flesta av länets kommuners hemsidor får underkänt av handikapporganisationerna. De har undersökt användarvänligheten och bara Gnosjö kommun fick godkänt.

Det här utestänger funktionshindrade från samhällslivet. Det säger Christer Svenningsson, informationssekreterare på handikappföreningarnas samarbetsorgan i Jönköpings län.
-Det är skrämmande! Det finns ett mål att 2010 ska Sverige vara anpassat för människor med funktionshinder, så det är inte bra, säger han.

Av Jönköpings läns 13 kommuner så är det alltså bara en som har en godkänd hemsida och det är Gnosjö.
Vaggeryd och Vetlanda hamnade i en mellangrupp av delvis godkända, men resten av kommunerna i länet får underkänt när Handikappföreningarnas samarbetsorgan undersökt tillgängligheten för funktionshindarde.
En bra hemsida ska, enligt Christer Svenningsson, innehålla både symboler och text och gärna också tecken. Den ska vara lätt att orientera sig på, och inte innehålla hänvisningar om att klicka till vänster till exempel, eftersom många synskadade inte kan använda musen. 
Och Gnosjö är alltså den enda kommunen i länet som fick godkänt.
-Vi har en stark handikapprörelse i Gnosjö, det kan ha påverkat. Annars är det slumpen som avgjort, säger Christer Svenningsson.
-Att de andra blir underkända beror ju inte på elakhet utan på okunskap, säger han.

Efter det här ska föreningarna bjuda in till en träff den 13 mars för att informera kommunerna om hur de kan göra sina hemsidor bättre.

Reporter Alexandra Peterson

alexandra.peterson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista