Kommuner säger nej till ökat flyktingmottagande

Många kommuner i länet säger nej till att ta emot fler flyktingar, trots att Integrationsverket vill ha dubbelt så många flyktingar placerade i år, främst från det krigsdrabbade Irak.

Det visar en rundringning som Nyhetern har gjort i länet.

Länets kommuner har avtal med Integrationsverket om hur många flyktingar som man ska ta emot. För 2007 så ligger den beräkningen på 655 personer. Men enligt Integrationsverkets bedömningar måste nu länets kommuner förbereda sig på att dubbelt så många flyktingar som planerat: 1 327 stycken.

Vaggeryds kommun är en av de kommuner som säger nej till ökat flyktingmottande. Bengt Dahlkvist (m) är kommunalråd i Vaggeryd.

- Vi vill ligga kvar på den nivån som vi har gjort de senaste åren. Vi har ju ett ansvar också att ta hand om de vi tar emot. Vi vill ha ett humant mottagande och då klarar vi inte fler än så, säger Bengt Dahlkvist.

Vart ska flyktingarna ta vägen då?

- (Lång tystnad) Bra fråga. Men vi tar vårt ansvar och jag hoppas att andra kommuner också gör det.

Av dom kommunpolitiker som Nyheterna varit i kontakt med är de flesta inne på samma spår som Bengt Dahlkvist, det vill säga; vi tar emot så många som vi kan och att ta emot fler vore inte bra, varken för flyktingarna eller för kommunen. Att kommunerna får för lite betalt är också nåt som dom folkvalda pekar på. Samtidigt är behovet av flyktingplatser i det närmaste akut. Det säger Stig Kattilakoski på Integrationsverket.

- Än så länge har vi placerat dom flyktingar som fått tillstånd inom drygt tre månader, men saknas platser så kan det dröja uppemot ett halvår och då blir det riktigt kris, säger Stig Kattilakoski.

Reporter: Martin Eriksson

martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista