S vill ha dubbelspår i Jönköping

Socialdemokraterna i Jönköping har nu tagit ställning när det gäller hur järnvägen utmed Vätterstranden i centrala stan ska utformas i framtiden.

Socialdemokraterna har beslutat att rösta på alternativet där järnvägen lyft ut på en utfyllnad i Vättern och där Norra strandgatan som går innanför byggs ut. Det berättar socialdemokraternas kommunalråd Elin Lagerkvist för Nyheterna.

Dagens spår ska ju ersättas av ett dubbelspår för att öka kapaciteten på järnvägen.

Övriga partier har ännu inte tagit ställning, men när frågan varit uppe för diskussion för några år sedan så var det utfyllnaden som fick flest röster. Även en bro och en tunnel finns på förslag men det blir för dyrt, tycker s.

Under många år har det varit en debatt om järnvägens vara eller inte vara och det finns en opinion för att ta bort järnvägen helt från stranden för att öka stadens tillgänglighet till Vättern och inte lägga järnvägen som en barriär mellan stad och strand.

Reporter: Peter Jernberg

peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista