(Sd) kräver folkomröstning om fler flyktingar

Sverigedemokraterna i Gislaved tänker ta strid för att kommunen inte ska ta emot fler flyktingar. I en motion kräver partiet folkomröstning om frågan.

Integrationsverket trycker på länets kommuner för att de ska ta emot dubbelt så många flyktingar som planerat.

Men i Gislaved går Sverigedemokraterna motsatt väg i sin första motion någonsin till kommunfullmäktige. Partiet vill stoppa all invandring och kräver folkomröstning, innan kommunen tar emot fler flyktingar.

Moses Jele är färgad och kommer från Sydafrika. Han sitter i Gislaveds fullmäktige för kristdemokraterna. Han är inte förvånad över motionen från (sd).

- De är inte måna om människor som befinner sig i nöd. Jag som själv kommer från en annan kultur måste reagera, säger Jele (kd). 

Moses Jele säger att han inte är överraskad av förslaget, däremot att det kom så snabbt. Sverigedemokraterna är ju nykomlingar i Gislaveds fullmäktige efter valet och det är i partiets allra första motion som man kräver att kommunen säger upp avtal om att ta emot invandrare, flyktingar och asylsökande. Och att kommunen inte ska få skriva på nya avtal förrän invånarna fått säga sitt i en folkomröstning. Jörgen Hansen är en av de båda som står bakom motionen. Han tycker att det finns för många invandrare i Gislaved.

- Förr eller senare så blir det konflikte roch det är inte bra, säger Hansen.

Han tror själv att det blir svårt att få gehör för motionen bland de andra partierna i fullmäktige.

Nej, sverigedemokraten Jörgen Hansen får nog svårt att få gehör för förslagen om folkomröstning och att stoppa invandrare i Gislaved. Men det är viktigt att övriga partier i fullmäktige inte nonchalerar Sverigedemokraterna, utan tar debatten, tycker kristdemokraten Moses Jele.

- Vi ska diskutera med dem, vi kommer verkligen att syna dem, säger Jele till nyheterna.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista