Facklig konflikt med transportbolag trappas upp

Konfliken mellan Transportarbetarförbundet och det åkeriföretag i Jönköping, som facket anklagar för att ha betalat ut svarta löner till chaufförer från Rumänien, trappas nu upp.

Samtidigt som företaget nekar till att ha gjort något fel, kommer Transports förhandlare Tommy Jonsson nu att se över alla åkeriets anställningar de senaste två åren, samtidigt som han begär ut lön enligt svenska kollektivavtal för två rumänska chaufförer.

Enligt Transportarbetarförbundets Tommy Jonsson finns det förartillstånd och anställningsbevis för de rumänska chaufförerna men inga arbetstillstånd. Arbetstillstånd har behövts för chaufförerna, eftersom Rumänien tidigare inte varit med i EU. Åkeribolagets vd menar däremot att allt är i sin ordning eftersom chaufförerna har varit stationerade på en filial i Rumänien.

- Vi har en filial, eftersom vi har ett dotterbolag där nere. Sedan om de är anställda i det svenska kvittar säger han.

Men Tommy Jonsson på Transportarbetarförbundet i Jönköping säger att det inte stämmer, att männen har varit anställda av ett svenskt bolag i Sverige.

Chaufförerna uppger själva att de både bott, fått lön och haft körningar i Sverige.

Men några svarta löner har det inte varit tal om, det hävdar åkeriets VD.

- Varje år har vi lämnat in kontrolluppgifter och vi har gjort exakt vad skattemyndigheten säger.

Tommy Jonsson hävdar att lönerna inte har följt kollektivavtalet och dessutom ska åkeriet ha dragit av pengar när det till exempel har varit skador på bilarna. Enligt Skatteverket har bolaget betalat in arbetsgivaravgifter, men försvinnande lite. Det är oklart hur många anställa som avgiften inkluderar.  Nu står ord mot ord.

Åkeriets vd tillbakavisar alla anklagelser när han pratar med nyheterna och säger att de har alla tillstånd som krävs för sin verksamhet.

Sammanlagt kräver transport åkeriet på drygt 1,3 miljoner kronor för uteblivna löner och skadestånd. Tommy Jonsson på Transport säger att om åkeriet fortsätter vägra samarbeta så är förbundet beredda att lyfta upp fallet centralt.

Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista