Hårda regler för att mota granbarkborren

Skogsstyrelsen inför nu hårdare regler i Jönköpings län och större delen av Götaland för att minska angreppen av granbarkborren efter stormen i januari.

- Det bygger på att alla markägare är införstådda med problemet och tar tag i det här. Det är det enda sättet för att vi ska ha en chans att klara det här men på marginalen så kommer vi också mot vissa markägare att behöva ta till laginstrumentet, säger Jörgen Ringagård.

Kraven på skogsägarna skärps nu ytterligare. Tanken är att det avverkade virket ska ut ur skogen så fort som möjligt och med dom nya reglerna ska virket vara ute 14 dagar tidigare än förut och den som inte följer dom nya skärpta reglerna riskerar böter. Och läget efter den senaste stormen i Januari där runt 10 miljoner kubikmeter granträd skadades är akut enligt Jörgen Ringagård.

För att angreppen från granbarksborren inte ska bli större än förra året så krävs en sen vår och en sval sommar, dessutom behöver man få bort ungefär 90 % av det stormfällda virket, säger Jörgen Ringagård, men risken är stor att mycket kommer att ligga kvar.

- Vi är rädda att man inte ska lyckas nå upp till den nivån. Det är mycket som ska klaffa, det är svårt att komma åt virket när det är så blött i markerna som nu, säger han.

Men samtidigt som kraven nu ökar på skogsägarna så har många reagerat på att inget görs åt träden i statens egen skog i reservaten, vilket skulle kunna gynna granbarkborren. Men det ser inte Jörgen Ringagård som något stort problem.

- På landskapsnivå så har det här väldigt liten beydelse för själva förökningen av granbarkborre däremot kan enskilda markägare drabbas som har mark nära områdena, säger han

Reporter Pernilla Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista