Många nya invandrarägda företag i Värnamo

Den senaste tiden har Värnamo fått en handfull nya företag med invandrare som ägare. Det är resultatet hittills av det projekt som pågår sedan förra året och som går ut på att hjälpa just nyblivna svenskar att starta eget.

Tack vare projektet driver sedan några veckor kocken Patrick Milhau och hans fru Pernilla lunchrestaurang med fransk touch i Värnamo. Makarna Milhaus lunchrestaurang är alltså ett av de invandrarägda företag som sett dagens ljus tack vare det Eu-stödda projekt som Värnamo kommun drog igång förra sommaren. På menyn den här veckan har de till exempel rimmad fläskbog med rotmos.

- Vi lagar inte rotmos i Frankrike, men det är viktigt att lära sig svensk kultur, tror Patrick Milhau.

Andra deltagare exporterar nu sängkläder till Makedonien, eller är på gång att starta måleri och gårdsbutik med ekologiskt bröd. I projektet får invandrarna lära känna myndigheter och den snåriga djungel av regler och blanketter som en blivande företagare måste ha kläm på. Det berättar projektledaren Sanne Fandrup, som för övrigt själv är invandrare - från Danmark:

- Det har varit otroligt roligt. Invandrare har ju så många erfarenheter med sig. Ingen av dom är medelsvensson, säger hon.

Och Patrick Milhau, som är född i Frankrike och har varit kock i Schweiz, tycker att projektet är ett lyckat exempel på hur invandrare kan integreras i samhället:

- Det var en riktigt bra idé för att få invandrare att integreras i samhället, summerar han projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista