Starka protester mot förändringar av stödlag

Det nya förslaget om förändringar av stödlagen har väckt starka protester från skolområde Söder i Jönköping.
Föräldrar, rektorer och specialpedagoger från Söder vill inte veta av det nya förslaget från skol- och barnomsorgsnämnden, som innebär en centralisering av organisationen.

Kazem Seif är förälder och ordförande i lokala styrelsen på Råslätt.

Förslaget innebär en omfördelning och centralisering av kunskaperna för att få de specialpedagogiska resurserna så nära barnen som möjligt. Detta för att möta olika barns behov och för att öka den samlade kompetensen av pedagoger i kommunen.

Men Anne-Sophie Tehage-Zackrisson som jobbar som specialpedagog på Söder menar att förändringarna kommer att innebära en kvalitetsförsämring därför att pedagogerna kommer att förlora den viktiga översyn som man idag har över verksamheten.

-Varför ska man riva ner något som redan finns uppbyggt? Det gäller både nätverket och den specialpedagogiska kompetensen, säger Anne-Sophie Tehage-Zackrisson.

Men biträdande skoldirektör Cristina Robertsson menar att det inte kommer att bli en kvalitetsförsämring i kommunen och kan inte förstå varför man inte vill se en förändring inom skolområde söder.

-Tanken är ju att öka den specialpedagogiska kompetensen och att det ska finnas en specialpedagog på varje skola. Antalet specialpedagoger ska åtminstone fördubblas, säger biträdande skoldirektör Cristina Robertsson.

Reporter: Helena Gustafsson
helena.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista