Många äldre får inte bestämma om sig själva

De äldsta får allt sämre hjälp av sina kommuner, det konstaterade Socialstyrelsen i en kritisk rapport idag.
Det har blivit svårare att få hemtjänst och svårare att få plats på äldreboenden.
Men samtidigt presenterar Jönköpings kommun en enkätundersökning, som visar att kvalitén inom äldreomsorgen i Jönköping är god.

- Den undersökningen är väldigt generell för landet som helhet. Vet vet att Jönköpings kommun satsar ganska mycket på äldreomsorgen. Rapporten kritiserar att man framför allt att man skurit ner antalet äldreomsorgsplatser, men i Jönköping har vi ganska god tillgång på äldreomsorgsplatser säger Nils Zadik som är biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun.

På många håll runt om i landet har äldreomsorgen blivit sämre de senaste åren, det är faktiskt bara i ett län som det blivit bättre och det är, enligt Socialstyrelsens rapport, i Jämtland.

Samtidigt som Socialstyrelsen presenterar sin rapport lägger Jönköpings kommun fram sin enkätundersökning som visar att de som väl får vård är nöjda.

- De ger i allmänhet ett gott betyg för äldrevården som sådan. De har stort förtroende för personelen och får den vård de har rätt till fortsätter Zadik.

Men allt är inte bra. Var femte känner att de inte kan vara delaktiga i de beslut som rör dem själva.

- När det gäller delaktigheten är resultaten inte lika bra och det är ju en indiktation på att vi har mycket att göra i den frågan.

Dessutom klickar informationen. Nästan hälften, 45 %, vet inte hur man klagar på något som inte fungerar.

Varannan säger att de inte får reda på i förväg när det är någon annan än den ordinarie peronsalen som kommer på besök,  något som kan påverka trygghetskänslan.

- Vi tror att information och delaktighet hör ihop och därför gäller det för oss att jobba vidare just med de frågor som rör delaktighet och information säger biträdande socialdirektör Nils Zadik.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista