Föräldraprotest mot etnisk diskriminering på skola

Drygt 40 föräldrar i Jönköping med invandrarbakgrund är så oroliga över att deras barn inte blir rätt behandlade på sina skolor att dom nu har skrivit på en namninsamling mot etnisk diskriminering på skolorna i Jönköpings kommun

Det hela har sin upprinnelse i en händelse strax före jul förra året då en somalisk hemspråkslärare på Kungsängsskolan i Jönköping blev kallad ”neger” på en personalfest.

Hemspråksläraren kände sig oerhört kränkt och menar att skolledningen inte reagerat tillräckligt starkt mot det som sades. Läraren anmälde därför händelsen till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Läraren har sedan dess fått en ursäkt både från kollegan och från skolledningen, men flera föräldrar anser inte att detta är nog. I protestbrevet, som undertecknats av drygt 40 föräldrar, står det att man vill se en kraftig reaktion från politiker och skolledare i kommunen. De skriver också att deras förtroende för skolan sjunkit. De vill också att kommunen ska granska hur skolan skött det hela.

En förälder som Nyheterna talat med menar att det är fruktansvärt när en person som dagtid tar han om barn med utländsk bakgrund säger något sådant.

Stefan Johansson är rektor på Kungsängskolan och han säger att skolan har bett om ursäkt och att man har förklarat för dom oroliga föräldrarna att detta inte är något skolan står för.

Han trycker också på att Kungsängksolan, där ca 50 % av elevern har utländsk bakgrund, arbetar mycket för att motverka etnisk diskriminering och att det som hänt är en enskild olycklig händelse.

- Jag tillbakavisar anklagelsen, det är en enskild händelse med en enskild person, vid ett enskilt tillfälle och har inget att göra med våran verksamhet i övrigt. Jag tillbakavisar att vi skulle jobba med etnisk diskriminering gentemot våra brukare, både våra elever och våra föräldrar, säger Stefan Johansson

Reporter Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista