Rosendahl om Habo Finans avveckling

Det blir en avveckling av bolaget Habo Finans. På en extra bolagsstämma på tisdagskvällen beslutade sig delägarna för en likvidation.

På plats fanns den störste delägaren - den numera före detta vd: n Peter Rosendahl.

- Det blev för stort för snabbt och jag kunde inte säga nej när kunderna knackade på dörren.

I augusti 2004 startade Rosendahl produkten Diamanten där han skulle köpa och sälja aktier åt sparare. Men redan efter tre månader kände han att verksamheten blev för stor för att han skulle klara av det. Men istället för att sätta stopp började han spekulera i onoterade aktier, något som inte ingick i avtalen med kunderna. Rosendahl som är gammal svetsare själv ville helt enkelt inte ge upp sin grundidé - att göra små människor rika.

Men i början av året sprack bubblan. Näst störste delägaren, Peter Rosendahls styvson fotbollsstjärnan Erik Edman ville inte förknippas med bolaget mer utan sålde sina aktier till Rosendahl för en krona och i dagarna köpte Peter Rosendahl ut en del kunder med pengar ur egen ficka för att undvika konkurs. Istället träder bolaget alltså i likvidation, som är en långsammare avveckling, där en utomstående person tar över rodret och omvandlar bolagets tillgångar till pengar för att betala skulderna. Och Peter Rosendahl tror att alla sparare ska få pengarna tillbaka.

Men hans advokat Håkan Jansson är inte lika optimistisk:

- Det ser inte ljust ut.

Och han säger att det lär dröja länge innan spararna vet om och hur mycket de i så fall förlorat.

- Det kan ta ett par år.

Under tiden tänker Peter Rosendahl hålla sig borta från Habo. Han säger sig ha blivit mordhotad flera gånger och har nu fått en hemlig adress att bo på.

Under tiden tänker Peter Rosendahl hålla sig borta från Habo. Han säger att han mordhotats flera gånger och nu fått en hemlig adress så han kan hålla sig undan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista