Migrationsverket vill ha hjälp med ensamma flyktingbarn

Antalet asylsökande barn och ungdomar som kommer till Sverige ensamma, utan sina föräldrar, har ökat mycket kraftigt. Kommunerna har ansvaret för att ta emot dem i väntan på asylprövning, men intresset har varit dåligt och nu vädjar Migrationsverket om fler platser.

Men Jönköpings kommun har lovat ställa upp och om drygt en månad anländer de fem första ensamma flyktingbarnen.
Förra året kom 820 barn och ungdomar ensamma till Sverige och sökte asyl. Främst från Irak, Somalia och Afghanistan. Det var dubbelt så många som året före och Migrationsverket räknar med ännu fler i år.
Det här ökade trycket har blivit ett stort bekymmer eftersom bara ett 20-tal kommuner, däribland alltså Jönköping, har tecknat avtal om att ta emot ensamkommande barn och ge dem skolundervisning medan de väntar på besked om asyl.
Därför vänder sig nu Migrationsverket via en serie konferenser direkt till landets kommuner i hopp om att fler ska ställa upp.
I Värnamo väcks frågan i en interpellation till fullmäktige på torsdag. Det är socialdemokraterna som tycker att kommunen borde kunna ta emot åtminstone 2-3 ensamma flyktingbarn.
Jönköpings kommun har skrivit avtal om fem platser för asylsökande ungdomar i åldern 16-18 år. De första kommer den 2 april och så fort någon av dem fått asyl fylls platsen av en ny, berättar Gunilla Roman på invandrar- och flyktingsektionen i Jönköping.
-Vi har gett Frälsningsarméns Vårsol i uppdrag att sköta omsorgen, tillsynen och boendet, säger hon.
-Ungdomarna kommer att få utbildning och en meningsfylld fritid.
Det finns också en samordnade anställd, som ska sköta kontakterna med myndigheter och frivilligorganisationer för att allt ska fungera, berättar Gunilla Roman.

Reporter Anders Borg

anders.borg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista