Äldrespecialister på akuten välkomnas

När äldre, sjuka människor kommer till akutmottagningen så borde dom få träffa en geriatriker, det vill säga en specialist på ålderdomens sjukdomar. Det tycker socialdemokraterna i landstinget och vill därför utreda den här möjligheten.
På akuten i Jönköping säger man att det vore bra för dom äldre.

Det är socialdemokratiska landstingsgruppen som skrivit en motion om att hälso- och sjukvården för äldre bör utvecklas bland annat genom geriatriker, alltså äldrespecialister, på akuten.

Varje dag kommer det in flera äldre människor med komplicerade sjukdomshistorier till akuten. Och det är de människorna som skulle få bättre vård om det fanns geriatriker på akuten, det säger Björn Runn som är vårdenhetschef på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. När en äldre kvinna trillat och brutit handleden till exempel, kan det dölja sig mycket bakom.

Förra månaden var det omkring 200 patienter som var över 70 år som kom till akuten först innan de lades in på sjukhuset. Att dom skulle få komma direkt till en avdelning istället, ligger längre fram i tiden. Nu handlar det i första hand om att göra vården på akuten bättre.

I somras visade en granskning gjord av socialstyrelsen att kunskapen om äldre patienter var för dålig på landets akutmottagningar. Då krävde man en skärpning. Nu ska frågan tas upp i landstingsfullmäktige här i länet.

-Det har varit och är fortfarande en brist i både kunskap och kompetens om hur vi ska ta hand om våra gamla, säger Björn Runn.

Reporter: Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista