Bankbedrägeri snart uppklarat

Flera bankbedrägerier i bland annat Småland är nu på väg att klaras upp.
En finsk medborgare i 55 års åldern som suttit häktad för flera fall av grova bankbedrägerier, bland annat i Tranås och Vetlanda, kommer att åtalas vid Luleå Tingsrätt.

Mannen kommer att åtalas på 8 punkter för bland annat grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och brukande av falsk urkund. I Småland fick mannen ut över 150.000 kronor.

Mannen är en del av en organiserad verksamhet där falska identitetshandlingar använts för att få ut pengar från banker. Totalt fick han ut 1,3 miljoner kronor i postväxlar.

Mannen besökte banker i Haparanda, Övertorneå och Boden under tre dagar i oktober och fick då ut 950 000 kronor. För att få ut pengarna använde han ett falskt körkort med namn och personuppgifter på personen med kontot i banken men med en bild av sig själv.
Samma tillvägagångssätt användes när han fick ut pengar på banker i Vimmerby (150 000 kr), Vetlanda (6000 kr) och Kisa (200 000 kr). I Tranås misslyckades han med att få ut 150 000 kronor.

I förhöret men mannan säger han att han ingår i en organierad brottslighet där andra tillverkat id-handlingarna och sedan kört runt mannen på banker som valts ut på orter där personerna på de förfalskade id-handlingarna inte varit kända.
Mannen ska ha fått sprit och knark som ersättning. Ingen av de drabbade personerna har förlorat några pengar, bankerna har ersatt de drabbade kontoägarna.

Förhandlingarna blir sannolikt på onsdag i nästa vecka och om mannen döms för brotten så kan det enligt åklagare Karin Hansson bli fängelse upp till två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista