Populärt med all-aktivitetshus åt gamla

Det har nu gått två år sedan pensionärer i Eksjö började arbeta tillsammans med personal på seniorboendet Snickaren, för få till ett all-aktivetetshus där.
Idag är projektet avslutat, men arbetet med att få seniorerna att själva påverka och forma äldreomsorgen i Eksjö kommer nu att fortsätta till andra seniorboenden.

Diskussionerna blandas med skratt när senirorena tillsammans med personal, boende och representanter från hälsohögskolan i Jönköping utvärederar projektet med att få seniorboendet till ett öppet hus för Eksjös pensionärer.

Det handlar om ett så kallat all-aktivitetshus där seniorerna själva har format och försökt påverka hur de vill ha det. Och resultatet är en rad studiecirklar, en ny trägård på Snickaren, gemensamma utflyker och aktiviteter där alla äldre kan vara med.

Idag är projektet avslutat men arbetssättet med att få seniorerna att själva komma med idéer fortsätter. Och det är viktigt, säger en av de engagerade seniorerna Nils Gustavsson.

Idag finns det arbetsgrupper där olika representanter från boendet och från pesnionärsföreningar i kommunen, sitter med för att fortsätta arbeta med aktivitetshuset Snickaren. Och i framtiden kommer även seniorer på Eksjös andra seniorboendena få möjlighet att arbeta på samma sätt för att skapa förändringar.

Reporter: Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista