Många drabbas - få känner till stroke

Varje år kommer 350 personer till Värnamo sjukhus efter att ha drabbats av stroke. Men trots att sjukdomen är så vanlig, så är den obekant för många.

Därför försöker strokekliniken och strokeföreningen nu att sprida kunskap.

- Fler borde lära sig om stroke, både om riskfaktorer och stroke. Just det här att man ska åka till sjukhus direkt säger Lena Spanó som föreläser om stroke. Själv drabbades hon i 40-årsåldern.

Det är en av våra stora folksjukdomar, tidigare kallades den slaganfall, nu heter den stroke. Men betydelsen är densamma, att en person får en blodpropp eller en blödning i hjärnan.

I Värnamo sjukvårdsområde drabbas i snitt en person om dagen.

Anna Grundh Bertilsson, strokesjuksköterska på Värnamo sjukhus, håller med om att okunskapen är stor.

- Det är väl tyvärr så att stoke har varit en tyst sjukdom, patienterna skriker inte säger hon.

Nu försöker kliniken upplysa mer och få människor som drabbas av de klassiska symtomen som sluddrigt tal, tappad känsel och synrubbningar att söka vård snabbt.

- Alla som har strokesymtom ska besöka sjukhus så snabbt som möjligt fortsätter Anna Grundh Bertilsson.

Sedan en tid tillbaka finns också en patientförening i Värnamoregionen. Ordföranden Reinhold Ask från Gnosjö tror att den kan hjälpa nyinsjuknade..

Han hoppas också att mer information ska göra människor mindre osäkra när de träffar honom och sluta vända bort huvudet.

- Många vänder sig bort istället för att se mig i ögonen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista