Inga åtgärder från Vägverket mot mopedolyckor

Mopedolyckorna i länet där föraren skadas har mer än fördubblats på fyra år. Det är siffror som är överraskande, menar Vägverket i Jönköping, men trots utvecklingen har Vägverket inga åtgärder planerade för att minska antalet olyckor, det säger Björn Jonsson som är trafiksäkerhetsingenjör.

- I dagsläget har vi ingen utvecklad strategi för det här, säger han.

- Borde ni inte ha det?

- Det kan man tycka.

- Varför har ni inte det då?

- Vi har haft väldigt mycket fokus på andra typer av olyckor och där vi har stor potential när det gäller att komma åt framförallt dödade i trafiken, fortsätter Björn Jonsson.

- Men varför har ni inte sett extra på mopederna?

- Vi har i dagsläget inget bra svar på det, säger han.

Trots att mopedolyckorna ökat kraftigt senare år så har vägverket i regionen inga planerad åtgärder för att vända utvecklingen.

Förra året fortsatte den negativa trenden och sedan 2003 så har antalet mopedolyckor där föraren skadas mer än fördubblats.

Vägverket får nu kritik för att man inte gör något åt utvecklingen. Åke Qvarnström på trafiksäkerhetsföreningen NTF är besviken.

- Eftersom vi inte lyckas med nollvisionmålen utan tvärtom ökar antalet svårt skadade och antalet omkomna i trafiken så har vi misslyckats, säger han.

Vägverket har nu tagit del av den dystra statistiken när det gäller mopedolyckor som NTF tagit fram och även om man inte i nuläget kan lova några konkreta åtgärder så ska nu Vägverket sätta sig ned och analysera statistiken

- Den här trenden är ett bevis på att vi måste titta på bakomliggande orsaker. Vi på regionnivå kan ju ta ta i de här signalerna och se till att man även nationellt tittar på det här problemet, säger han.

Reporter Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista