Elever struntar i riskerna - banverket på plats i Tranås för att varna för järnvägsspåren

Under två dagar finns Banverket på plats i Tranås för att informera eleverna om riskerna med att vara vid järnvägen. För under senaste tiden så har just järnvägsspåren i närheten av kommunens skolor blivit något av en lekplats.

Två av eleverna som lyssnade idag är sjundeklassarna Anton Rösare och Jim Garbitz, och de berättar vad barnen gör vid spåren:
-Ja, man kastar saker och lägger mynt.
-Det är ju inte så bra, men man vill ju testa gränserna, säger de.

Mynt på spåren, tävlingar om att våga stå kvar längst när ett tåg är på väg eller att inte orka gå till den säkra undergången utan gena över järnvägen - det finns många exempel på vad som hänt den senaste tiden, när många barn och ungdomar synts till vid järnvägsspåren i Tranås.
Och när det inte hjälpte att skolan pratade med dem så tog man hit Banverket. Under två dagar finns skolinformatören Martin Olsson på plats och han har en enda uppgift:
-Att försöka få barn förstå att det är farligt att leka på spåren, säger han.
Varje vecka sker det incidenter och olyckor på järnvägarna i landet. Varje år dör minst ett barn efter att ha blivit påkört av ett tåg när de lekt på järnvägen. 2005 brändes sex pojkar till döds efter att ha klättrat på järnvägsvagnar.
Och Martin Olsson försöker förklara faran med allt från lekfulla teckningar till hårda fakta.
-Det är ju faktiskt så att tågen går fort och tyst, och ett X2000-tåg i full fart har en bromssträcka på 1200 meter.
Och eleverna som lyssnar, allt från ettan till nian, har olika åsikter om hur viktig informationen är.
-Jag tycker att man hör när tågen kommer, det är väl inte så allvarligt, säger Angelica Wiik.
-Jag tror att det har hänt ganska mycket, så jag tycker att det är bra, säger Denise Josefsson på Ängarydsskolan i Tranås.

Reporter Jesscia Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista