Många elever röker och dricker - och de lär sig hemma

Nära varannan elev i årskurs två på gymnasiet dricker alkohol regelbundet och var tredje av de här eleverna uppfattar att deras föräldrar tycker att det är helt okej. Det visar den senaste undersökningen som Jönköpings kommun har gjort för att utreda högstadie- och gymnasieelevers vanor kring alkohol, narkotika och tobak.

Nyheterna har träffat Emelie och Sofia som går på Per Brahegymnasiet

-Jag dricker inte alls, jag har väldigt hårda regler hemifrån att jag inte ska dricka. Och jag har aldrig fått alkohol hemma, och det är bra, säger Emelie.
Medan Sofia lever på ett annat sätt:
-Jag dricker men inte lika mycket nu som för två år sedan och jag har fått smaka hemma.
Och undersökningen som man alltså har gjort bland 6000 elever på högstadie- och gymnasieskolor i Jönköpings kommun bekräftar också det som Emelie tror.
De ungdomar som inte får smaka på alkohol hemma dricker heller inte i lika stor utsträckning alkohol utanför hemmet medan de som fått smaka hemma är mer benägna att smaka när de inte är hemma.
I undersökningen uppger nära hälften av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de dricker alkohol regelbundet och så många som en tredjedel av de här eleverna uppfattar att deras föräldrar tycker att det är okej att de dricker.
Lennart Reimbladh är sektionschef för fältgruppen i Jönköping.
-Det är bekymmersamt, det borde vara färre som dricker.
-Man borde sätta tydligare gränser hemma och förbjuda ungdomarna att röka eller dricka.
Och nu börjar man ett arbeta med att jobba tuffare gentemot just föräldrarna. I något som heter Örebros Preventionsprogram kommer fältgruppen att informera föräldrarna till barn på högstadiet varje termin om hur man ska göra för att ens barn inte ska fastna i ett alkohol eller drogberoende.
Men Lennart Reimbladh menar att det också behövs mer resurser.
Och Jönköpings kommunalråd Mats Green säger att det kan bli tal om det.
-Lösningen är ju inte mer pengar, det kan behövas ändrade arbetssätt eller organisation också.
-Men behövs det mer pengar så är det självklart att vi får fundera på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista