Tidningarna tappar mark

Allt färre hushåll i landet väljer att prenumerera på någon dagstidning. Det visar ny statistik.

Här i länet fortsätter Herenco-koncernen att tappa läsare.

Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen och Värnamo Nyheter tappade totalt 1200 prenumeranter under 2006.

- Det är tråkigt att man har svårt att hålla uppe upplagan, för tidningarna är värdefulla, säger Karl Erik Gustafsson är professor i massmedieekonomi på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Gratistidningarna vinner mark och internetläsandet slår nya rekord. Men den traditionella dagspressen minskar sina upplagor.

Men Herenco-koncernen är inte ensamma om att tappa prenumeranter. Trenden i landet i stort är tydlig. Den totala upplagan av papperstidningar i landet minskade med 72 500 exemplar bara under förra året.

De senaste femton åren har tidningarna tappat mark. Även om den procentuella minskningen för till exempel Herenco-koncernen inte är speciellt stor, så är trenden oroande på lång sikt, säger professorn Karl Erik Gustafsson. Han tror att tappet för dagspressen har två stora orsaker.

- Det handlar dels om priset, dels om andra medier som till exempel internet och gratistidningar, säger han.

Hans Olovsson är chefredaktör på Jönköpings-Posten, som tappar 500 prenumeranter. Han har en annan förklaring än professor Gustafsson.

- Tidningarna etablerar sig i familjerna senare än tidigare. Folk är unga mycket längre och lever i singelboenden och så vidare.

Är du orolig?

- Ser man över tiden är det ju inte bra om man tappar upplaga, säger Hans Olovsson.

Under 2006 sjönk upplagan för dagspressen med 72 500 exemplar, ner till 3 927 700 enligt Tidningsstatistik AB:s nya siffror.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista