Tionde branden i Smålandsstenar oroar polisen

Nu jagar polisen åter en pyroman i Smålandsstenar.

I natt brann det för tionde gången sedan förra sommaren. Och för första gången var det ett bostadshus som drabbades. Och tillförordnade kommissarien Håkan Boberg vid polisen i Värnamo ser extra allvarligt på det.
-Den här branden skiljer sig ju från de andra bränderna, en brand i ett tätebyggt område innebär ju risker för andra, säger han.
Sedan förra sommaren har Smålandsstenar drabbats av tio bränder som polisen betecknar som pyromandåd. Nästan alla har inträffat i de västra delarna av samhället.
Från början handlade det om mindre bränder i sophus, men i oktober slog pyromanen till på tre platser inom loppet av en timme. Bland annat vållades skador för flera miljoner kronor i möbelvaruhuset Mios lager.
Den branden ledde till att polis och räddningstjänst ordnade ett stormöte för oroliga Smålandsstenarbor. Sedan dess har det brunnit bland annat vid Nordinskolan och utanför en butik.
Och natten till i dag drabbades för första gången ett bostadshus, en radhuslägenhet på Klementinstigen.
Den blev mer eller mindre helt utbränd och även en grannlägenhet skadades. Lyckligtvis var ingen av dom som bor i de här lägenheterna hemma.
Och nu arbetar polisen intensivt med att klara upp både nattens brand och de tidigare.
-Vi jobbar på tre spår samtidigt, vi gör en teknisk undersökning för att säkra spår och ta reda på hur branden startade, vi förhör med grannar och pratar med andra personer som kan ge upplysningar om de här bränderna, säger Håkan Boberg.
-Vi har ingen misstänkt i dagsläget, men vi vill gärna ha in tips.

Reporter Anders Borg.

anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista