Hägglund får abortkritik från kristna ledare

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund från Bankeryd har hamnat i blåsväder och får hård kritik från flera kristna ledare.

Anders Arborelius, biskopen i Sveriges katolska kyrka, och Sten-Gunnar Hedin, talesman för pingströrelsen, skriver i dag på Dagens Nyheters debattsida att de kan tänka sig att uppmana kristna väljare att inte rösta på kristdemokraterna och alliansen. Detta sedan Göran Hägglund sagt sig stödja förslaget att tillåta utländska kvinnor att komma till Sverige för att få abort.

Arborelius och Hedin menar att partiet, som ligger strax över fyraprocentsspärren, nu riskerar att åka ur riksdagen och därmed skulle den borgerliga alliansen förlora regeringsmakten 2010.

Socialminister Göran Hägglund försvarar sitt ställningstagande och tänker inte ändra ståndpunkt efter de kristna ledarnas hot.

- De har ett slags hot om att rösta på något annat och min fråga blir, tror man då att man får ett politiskt alternativ med större förståelse för abortfrågan? säger Göran Hägglund till Nyheterna.

Han tror inte det blir någon abortturism till Sverige.

- Jag tror inte de kvinnor som brottas med det här ser det som ett paradis. Det här är svåra frågor.

Samtidigt förnekar han inte att Arborelius och Hedin har stort inflytande över kristdemokraternas väljare.

- Det här är ju två betydelsefulla företrädare. Så det är klart att det spelar roll, men jag hoppas vi kan fortsätta hålla igång ett samtal om de här frågorna så vi kan få färre antal oönskade graviditeter, säger Göran Hägglund.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista