Kommuner trötta på att ge bidrag till tekniska högskolan i Jönköping

Flera kommuner i länet kan nu komma att dra in sina bidrag till den tekniska högskolan i Jönköping.
I åtta år har kommunerna pumpat in miljonbelopp i högskolans forskning i väntan på att det ska bli universitet men nu har kommunpolitikerna tröttnat.

- Det måste motiveras mycket väl för våra invånare att vi går in ytterligare med pengar i detta, för det är inga småpengar det är frågan om. Så måste man kanske tänka på - när tar det stopp, det säger moderaten Nicklas Palmgren som är kommunalråd i Gislaved.

- Och det kan vara nu?

- Det kan vara nu.

I åtta år har samtliga 13 kommuner i länet pumpat in skattepengar i forskningen vid tekniska högskolan i Jönköping. Totalt handlar det om mångmijonbelopp. Det här har man gjort i väntan på att regeringen ska godkänna högskolan som ett universitet, då forskningen istället kommer att finansieras av staten.

Men än så länge har högskolan inte fått nått universitetsgodkännande och nu vill högskolan ha pengar från kommunerna i två år till.

Men politikerna i både Gislaved och Gnosjö har nu tröttnat på det här och överväger att dra in sitt bidrag, berättar moderata kommunalrådet Nicklas Palmgren i Gislaved.

- Om vi gör neddragningar i barnomsorgen till exempel drar man direkt kopplingen - ni kan dra in en förskolan men däremot ska ni öka stödet till högskolan i Jönköping. Jag har väldigt svårt att motivera det, säger han.

För högskolan i Jönköping skulle det få konsekvenser om kommunerna nu börjar dra in sina bidrag. Dels ekonomiskt  med neddragen forskning på sikt, men det kanske mest allvarliga är att länet nu inte längre står enat bakom sin högskola. Det försvagar också kraften i den lobbykapanj som pågår för att göra högskolan till universitet. Risken är också att fler kommuner hoppar av satsningen och det här oroar Roy Holmberg som är vd för tekniska högskolan.

- Det är inte bra för oss för det försvagar styrkan i satsningen. Det är klart det är starkare om alla är överens i regionen, säger han.

Reporter Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista