Vuxen man tvingas byta om på damernas i Sävsjö

Sävsjös kommunala badhus är,  trots en renovering, fortfarande inte tillgängligt för alla.
Badhuset saknar ett omklädningsrum som är handikappanpassat, vilket gör att autistiske Peter får duscha tillsammans med sina kvinnliga assistenter på damernas, trots att han är vuxen.

- Vi har så mycket annat som vi få kämpa för så jag tycker inte vi skulle behöva hålla på med en sån här grej, säger Peters mamma, Monika Abrahamsson.

Hon är besviken på Sävsjö kommun.

- Vad betyder badet för Peter?

- Det betyder allt.

Peter Abrahamsson kan inte prata eftersom han är autistisk och har en lätt utvecklingastörning. Det viktigaste i Peters liv är att åka till badhuset i Sävsjö och simma i bassängen. Minst en gång i veckan. Men det är inte så lätt som det låter för det finns inte ett omklädningsrum som är handikappanpassat där han kan byta om.

Eftersom han inte klarar att byta om och duscha själv så har han fått lösa det på damernas i många år, det berättar Peters mamma Monika Abrahamsson.

-  Han får ha badkläder i duscheni damernas. Jag  tycker det är jättejobbigt för jag tycker inte att Peter ska behöva nedvärdera sig med att behöva gå in. Jag tycker det är en nedvärdering.

Det är fler familjer än just Abrahamssons som vill se ett handikappanpassat omklädningsrum med egen dusch på Sävsjös badhus. Kerstin Whirf ordförande för fub - föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar har försökt med protestbrev och skrivelser i flera år.

- Vi har hållt på i över tio år, säger hon.

I mer än tio år har kampen pågått men fortfarande har inget hänt. Trots att badhuset renoverades större delen av förra året så öppnades det i höstas utan ett anpassat omklädningsrum. Ett sådant är inplanerat i kommunens budget först till år 2010. Ansarige politikern,  den centerpartistiska ordföranden för kultur och fritidsnämden i Sävsjö Sten-Åke Claesson skickar ärendet vidare till högre instans.

-  Vi har gått in till både kommunstyrelsen och fullmäktige och begärt medel till detta. Det finns många saker som måste prioriteras i en kommun och då har man tyckt att det här får stå lite grann, säger han.

Reporter Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Peters mamma - Monika Abrahamsson - är besviken på Sävsjö kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista