Många vill fortsätta stötta tekniska högskolan

Om Gislaveds kommun drar in sitt bidrag till tekniska Högskolan i Jönköping så riskerar högskolan att försvagas. Det tror flera kommunpolitiker i länet som Nyheterna prata med idag.

De politikerna tänker INTE dra in sitt bidrag. Idag på morgonen hörde vi ju att både Gislaveds och Gnosjö kommuner funderar på att inte ge mer bidrag till tekniska högskolan.

Men det moderata kommunalrådet Anders Wilander tror att det kan göra tekniska högskolan svagare.

- Det vore trpkigt om inte regionen är positivt inställda till det här i grupp, säger Wilander.

Han menar också att det här är en viktig faktor för just Jönköpings län, eftersom småföretagandet är stort här.

Tidigare idag kunde vi höra Gislaveds kommunalråd Niklas Palmgren säga att kommunen nu funderar på att inte längre ge bidrag till tekniska Högksolan i Jönköping - något som länets 13 kommuner och landstinget har gjort i åtta års tid. Det har de gjort i väntan på att högksolan ska bli universitet, så att forskningen istället ska bekostas av staten.

Nu vill Högskolan ha bidrag från kommunerna i två år till. Total handlar det om ungefär 14 kronor per invånare och år. Något som alltså Gislaved funderar på att säga nej till. Men i exempelvis Tranås är det inte aktullellt att dra in bidraget nu. Men man vill ändå sätta lite mer press på Högskolan, säger Anders Wilander (m).

Även Aneby och Vetlanda kommuner tänker fortsätta ge bidrag till tekniska högkolan under den förlängde tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista