Krantz (fp) vill bevara länen

- Bevara de län vi har idag! Det tycker riksdagsledamoten folkpartisten Tobias Krantz från Jönköping. Han menar att vi inte har något att tjäna på större regioner.

Imorgon kommer den så kallade ansvarskommittén troligen att föreslå att landets nuvarande 21 län ska slås ihop till mellan sex och nio större regioner.

Men det här förslaget ger Tobias Krantz inte mycket för.

- Jag tycker att det ska kastas i papperskorgen, säger han.

Tobias Krantz, som själv skrivit en doktorsavhandling om svensk regiondebatt, är mycket kritisk till större regioner i Sverige. Enligt ett förslag som kommer imorgon så kommer troligen landets 21 län slås ihop till mellan sex och nio större regioner.

Enligt Tobias Krantz skulle det kunna innebära en demokrativinst OM regionerna skulle få större ansvar inom fler områden än vad länen har idag;  tex när det gäller infrastruktur eller högre utbildning. Men i så fall skulle det också leda till större regionala skillnader och därför vågar ingen idag föreslå större ansvarsområden säger Tobias Krantz. Istället så kommer regionerna inte få större ansvarsområden och det leder bara till en känsla av att makten kommer längre från folket, menar Krantz (fp).

Reporter Alexandra Peterson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista