Mullsjöprotester mot regionplaner

Idag presenterar Ansvarskommittén sitt förslag, som bland annat föreslår att Sverige delas in i regioner som ersätter dagens länsstyrelser och landsting.
Ett förslag som redan mött motstånd från flera håll.

När Västra Götalandsregionen bildades valde Mullsjö kommun att gå över till Jönköpings län för att slippa storregionen.

- Jag vet inte om den lilla människan kan påverka så mycket, men man får göra så gott man kan säger mullsjöbon Bo Sandin. Han är en av de som hoppas slippa nya regioner nu.

Det var rädslan att hamna långt borta från makten som gjorde att invånarna i Mullsjö, tillsammans med grannkommunen Habo, i en folkomröstning sa nej till Västra Götalandsregionen och istället anslöt sig till Jönköpings län 1999.

Men får ansvarskommitten som den vill blir det alltså en strorregion i alla fall. Fast åt ett annat håll. Istället för Göteborg och Vänersborg kan Mullsjö få sitt regioncentrum i Växjö eller Linköping.

- Det är ledsamt om man bestämmer sig för att rita om kartor. Man får kavla upp ärmarna en gång till och se till att det inte blir så säger moderate kommunpolitikern Håkan Jansson som var en av de som drev kravet på länsbyte för att slippa Västra Götalandsregionen.

- Det finns ingen folklig förankring. Vad blir bättre av att vi får ett storlän. Samverkan är bra, men att man för det måste rita nya gränser har jag svårt att förstå fortsätter Jansson.

Håkan Jansson tänker jobba mot regiontanken. Fast inte ens i Mullsjö är alla överens med honom.

- Det behövs lite nya, friska fläktar. Det är bara positivt säger Anne-Marie Rådström.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista