Het debatt kring förslag om större regioner

Idag kommer ansvarskommitténs förslag om större regioner istället för dom län som finns idag. Och debatten börjar nu hetta till. Igår hörde vi riksdagsledmoten Tobias krantz säga att han vill slänga förslaget i papperskorgen eftersom det inte leder till några demokrativinster.
Det här har fått landstingsledamoten och kristdemokraten Lars-Erik Lagärde från Tenhult att reagera. Han tror istället att större regioner kan innebära större demokrati.

-  Det innebär att man flyttar makt från Stockholm ut till landet. Det innebär den största demokratireformen sedan de gamla länen bildades på 1600-talet av Axel Oxenstierna, säger han.

Lars-Erik lagärde är kristdemokrat och sitter som ledamot i landstingsfullmäktige och regionförbundet. Under sex års tid har han också varit anställd som tjänsteman i regionstyrelsen för Västra Götaland,  en av dom två stora regioner som redan finns idag i ett regionförsök som startade 1999. Hanmenar att dom regionerna både har lett till större ekonomisk tillväxt och mer demokrati.

Lars-Erik Lagärde säger att man genom större regioner och skrotade länstyrelser flyttar makt från tjänstemän till politiker  och han håller inte folkpartisten Tobias Krantz om att makten kommer längre från folket utan menar att det blir tvärtom när politiker får mer att bestämma om.

- Idag är det tjänstemän som har det företrädarskapet. Dom är inte valda men i det regionala självstyret är det medborgarna som kan välja sina företrädare. Ingen vill ju tillbaka till något annat än det som finns i Västra Götaland och Skåne idag.

- Vilken region tycker du Jönköpings län ska tillhöra?

- Jag är ju smålänning så varför inte region Småland?

Reporter Alexandra Peterson
alexandra.peterson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista