Omdiskuterat förslag engagerar politiker men inte folk i allmänhet

Idag presenterade Ansvarskommittén sitt omdiskuterade förslag som bland annat föreslår att Sverige delas in i regioner som ersätter dagens länsstyrelser och landsting.
Bland politiker rör förslaget upp starka känslor, men bland folk på stan i Jönköping är reaktionerna lite mer försiktiga.

- Jag bryr mig inte så mycket.

- Det kommer inte märkas så mycket.

- Jag har inte någon speciell uppfattning. För mig är inte frågan viktig, säger några jönköpingsbor.

Ansvarsutredningen är gjord av politiker och andra högt uppsatta personer. Syftet är att omorganisera Sverige så att utvecklingen och tillväxten ska bli bättre och diskussionerna har gått heta. Men hur stora förändringar kan vi vara beredda på egentligen?

- Tanken är att medborgarnas välfärd och rättigheter ska vara lika oavsett var i landet man bor. Utifrån det perspektivet så tror jag väl att det blir lite bättre, men inte någon större förändring, säger Stig-Björn Ljunggren som är statsvetare och debattör.

Förslaget är sex till nio direktvalda regionkommuner ska ersätta dagens 21 landstingskommuner. Den här omorganisationen bör så långt det är möjligt vara klar till valet 2010 och allt ska vara genomfört till år 2014. Det tror Stig-Björn Ljunggren inte på.

- Det tror jag inte på. Vi får ha den målsättningen och sen får vi se om vi får uppleva det här under vår livstid. Sånt här tar oerhört lång tid säger han.

Reporter Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista