Tvister om sjukvården verkligen blir bättre av ny regionuppdelning

Högre krav på sjukvården är den viktigaste orsaken att den gamla indelningen behöver ändras, enligt utredarna.
fMen det moderata landstingsrådet Per-Anders Johansson håller inte med om att sjukvården skulle bli bättre i större regioner.

- Sjukvården har ingenting att vinna med att delas in i större regioner. Vi har en hyfsat bra sjukvård i Jönköpings läns landsting och vi samverkar med Östergötland och Kalmar och den samverkan fungerar alldeles utmärkt, säger han.

Enligt ansvarskommitténs utredare så är den här uppdelningen i större regioner främst nödvändig för att sjukvården ska kunna vara bra i framtiden. Landstingen är för små för att ge medborgarna den service dom behöver, menar utredarna.

Men det här förslaget väcker starka reaktioner från politiskt håll. Moderaten och landstingsrådet Per-Anders Johansson är  kritisk och han får visst medhåll av centerpartiets landstingsråd Rune Backlund, som även han är tveksam om sjukvården verkligen blir bättre av att regionerna blir större. Han säger samtidigt att centerpartiet är för förslaget om lägga ut mer av statens ansvar på regioner i landet.

Kristdemokraten Lisbeth Rydefjärd säger att det viktigaste för henne är att patienterna får bra vård, men det är för tidigt att säga hur den vården skulle se ut och därför kan hon inte ta ställning än.

Folkpartisten Esse Pettersson är positiv till förslaget.

- Det är så att det finns alltid bromsklossar i all utvecklingsverksamhet som tycker att det var bättre förr. Men det gäller att kunna se över dom och komma vidare för att få en bra utveckling och det är oerhört viktigt för Jönköpings läns utveckling i fortsättning, säger han.

Anci Magnusson som är socialdemokratiskt landstingsråd är mer positivt inställd än Per-Anders Johansson.

- Vi har ingen anledning att tro annat än att dom som suttit och jobbat med det här har lagt ett gott förslag, säger hon.

Reporter Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista