Unik skog tas bort i Värnamo

Än en gång får miljöintressena i Värnamo stryka på foten när kommunen växer och det behövs mark för bostäder och industrier.

Nu är det en unik skog med flera hundra resliga enar alldeles intill E 4:an som offrats av politikerna.

Ulf Helgesson, som tills nyligen var kommunens naturvårdschef, är mycket kritisk.

- Jag är bekymrad, för än en gång verkar det som att naturen får stryka på foten.

- Det kan upplevas som att det finns en naturfientlighet i samband med exploateringar.

Den goda tillväxten i Värnamo, med inflyttning och ett blomstrande näringsliv, innebär också ett ökat tryck på naturen. Det har lett till flera konflikter, som slutat med att miljöintressen förlorat mot politikernas strävan att ordna ny mark för bostäder och industri.

Det har protesterats mot villabyggen i Alandsryd och Bolaskogen, mot Stenas återvinningsanläggning och nu senast mot det blivande 100 hektar stora industriområdet Bredasten vid södra infarten till Värnamo. Eller rättare sagt, protesterna gäller det som finns i ena hörnet av området mot E4:an. Nämligen den märkliga lilla skogen av hundratals resliga enar.

- Jag tycker det är förfärligt att de ska tas bort! Det som är hundra år gammalt går ju inte att ersätta, säger Ulf Helgesson. 

I det första planförslaget skulle enarna bevaras, men nu har politikerna i full enighet beslutat att de ska bort, trots att skogen i kommunens naturinventering beskrivs som unik och värdefull.

- Det känns lite märkligt. Vi ska vara en ekokommun, men nu får vi den här typen av svek mot naturen, säger Ulf Helgesson.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista