Dåliga och dyra studentbostäder- nu planeras motkampanj

Studenter som tvingas bo i dåliga bostäder, acceptera svarta kontrakt och betala ockerhyror har nu blivit ett så stort problem i Jönköping att studentkåren planerar att dra igång en motkampanj.

- Det var mögel på väggarna, smutsigt och allmänt dålig standard, säger studenten Eva Bäckström om sitt första boende.

Tillsammans med hyresgästföreningen och fastighetsägarna ska alla nya studenter i höst få information om sina rättigheter.

När det är brist på studentbostäder är det hyresvärdens marknad. Det kan tvinga studenter att acceptera usla kontrakt, bo i undermåliga bostäder med låg standard eller acceptera svartkontrakt där man inte får skriva sig på adressen. Det här är ett knep för hyresvärden att slippa skatta för hyresintäkterna. Men studenten drabbas, bland annat eftersom det inte går att teckna hemförsäkring.

Studenter kan även tvingas acceptera hyreshöjningar utan förhandlingar, och att betala dyrt för lägenheten är vanligt, tror studenten Eva Bäckström

- Absolut så betalar nog väldigt många för mycket i hyra, på grund av bostadsbristen.

När Högskolan i Jönköping fortsätter växa så växer även problemet med bostäderna, menar studentkåren. Därför planerar man nu en kampanj mot svartkontrakt och dåliga studentlägeheter. I höst ska kåren tillsammans med hyresgästföreningen och fastighetsägarna dela ut ny information till alla nya studenter, där deras rättigheter och hyresvärdens skyldigheter klart framgår. Tanken är också att få studenterna att anmäla dåliga hyresvärdar.

För boendet påverkar hela studiesituationen, tror Camilla Igelström som är studentkårens vice ordförande.

- Boendet är ju viktigt. Trivs du inte där du bor finns det risk att du inte presterar lika bra i skolan.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista