Unik skog ersätts med åar och dammar

Det estetiska får gå före miljöintressena i Värnamo kommun. Det är därför som den unika skogen med flera hundra gamla enar alldeles intill E4:an offras.

Det säger centerpartisten Maria Leifland som är ordförande i kommunstyrelsen i Värnamo.

- Vi har sagt hela tiden att det är viktigt med synintrycket från vägen. Och därför ska vi satsa mycket på den estetiska utformningen. Vi kommer göra åar och dammar, och därför får enarna stryka på foten, säger Leifland till Nyheterna.

Värnamo expanderar och därmed ökar trycket på naturen. Det har lett till flera konflikter där miljöintressen har fått ge vika för politikernas strävan att ordna med ny mark för bostäder och industri.

Nu senast handlar det alltså om den märkliga lilla skogen med 100-tals enar som ligger i ena hörnet av det 100 hektar stora industriområdet Bredasten vid södra infarten till Värnamo.

Som Nyheterna tidigare berättat genomförs det här trots protester, och trots att kommunens egen inventering beskriver skogen som unik och värdefull. Politikerna har enhälligt beslutat sig för att skogen ska bort, trots att den enligt det första förslaget skulle bevaras.

- Vid en andra diskussion kom vi fram till den här planen, säger Maria Leifland.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista