Misstänkt tjuvskytt inför rätta

Idag ställdes en man från Vetlanda kommun inför rätta för att ha tjuvskjutit en älg en natt i somras. Även en kamrat till mannen åtalas för jakthäleri efter att ha hjälpt honom föra hem älgen.

Jaktbrottet avslöjades av Sävebo jaktlag som hittade platsen där de tagit ur älgen, och som sedan kunde följa blodspåren till tjuvjägarens garage.

Och när det idag, ett halvår senare, var dags för rättegång i Eksjö Tingsrätt var intresset rekordstort. Hela Sävebo jaktlag hade samlats för att lyssna på vad den åtalade 27-åringen hade att säga efter att han förra sommaren, utanför jaktsäsongen, fällt en älgko med ett skott i huvudet. Det skedde på Sävebos jaktmarker i Vetlanda kommun.

27-åringen står åtalad för grovt jaktbrott - ett brott som åklagaren yrkar sex månaders fängelse för. Även en vän till 27-åringen står åtalad för att ha hjälpt till att röja undan den skjutna älgen utan att ha meddelat polis.

27-åringen själv gav idag en lågmäld och ångerfylld version av vad som egentligen hände den där juninatten, en natt då han tog han en tur i sin bil, och fick syn på en älgko inne i skogen. För att se kon bättre i natten vevade han ner rutan och tog kikarsiktet på geväret till hjälp.

Som på låtsas tryckte han ner avtryckaren i tron på att vapnet inte var laddat, men kon föll.

27-åringen blev förtvivlad och tog hjälp av en jaktkunnig vän  för att tömma och röja undan älgen, men älgräntan som lämnades i skogen upptäckdes av Sävebo jaktlag. De följde älgens blodspår som ledde hem till 27-åringen.

27-åringen förnekar brott, och menar att det hela är ett stort misstag - något som oavsett avsikt har påverkat hela älgstammen enligt Peter Elmersson, jaktledare för Sävebos jaktlag:

- Läget för stammen är katastrofal. Älgkon hade två veckogamla kalvar när hon sköts. Jag fick avliva dem eftersom de inte kan klara sig själva, säger han, och fortsätter:

- Det känns svårt för mig. Jag vet inte om jag kommer att skjuta någon mer älg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista