Många äldre politiker utkryssade

Personvalen till kommun och landsting har gjort att många politiker med lång erfarenhet fått ge upp sina uppdrag till förmån för nya och ofta yngre förmågor.
71-årige folkpartisten Sören Öholm från Eksjö har varit landstingsledamot i tjugo år men vid årets val blev han utkryssad. - Jag är i grund och botten positiv till personval men tveksam till hur det fungerar idag. Enligt Öholm har han träffat många väljare som tror att de röstat på honom bara för att han stod överst på listan. Sören Öholm har varit aktiv folkpartist sedan 1950-talet och de senaste tjugo åren har han ägnat åt landstingspolitiken, bland annat som landstingsråd. I och med årets val har han nu fått lämna sin plats i landstingsfullmäktige till sin betydligt yngre partikamrat Emma Lövdahl. - Trots allt känns det bra att lämna över till en partikamrat som jag vet är mycket duktig, säger Öholm. Samtidigt ser han en fara med föryngringen inom politiken som nu sker tack vare personvalssystemet. - Det finns en attityd i samhället att gamla människor inte behövs. Jag tror att vi måste inse att även äldre behövs i politiken, säger Sören Öholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista