JP frias i tryckfrihetsmål mot hästhandlare

Jönköpings-Posten friades idag av Jönköpings tingsrätt i fallet där hästhandlaren Lars Roempke stämde tidningen för förtal.
Det var förra sommaren som hästhandlaren Lars Roempke figurerade i artiklar i Jönköpings-Posten om tvivelaktiga transporter av slakthästar från Sverige till sydeuropa. Roempke pekades ut som en av de ansvariga för transporterna, något som han själv förnekade bestämt. Jönköpings-Posten bad i en senare tidning om ursäkt för uppgifterna, men Lars Roempke var inte nöjd. Han ville ha 50 000 kronor i skadestånd för det förtal som han anser att tidningen utsatte honom för. Vid tryckfrihetsmål är det i första hand en lekmannajury som får ta ställning till om tidningen har gjort fel eller inte. Om den anser att tidningen inte har gjort fel så avslutas målet . Anser de som i det här fallet att tidningen har gjort fel så får tidningen en andra chans. Då får nämligen juristerna avgöra. Och juristerna friade alltså Jönköpings-Posten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".