En av dom tävlande på Husqvarna International på Bowlingarena i Jönköping. Foto Pernilla Arvidsson

Internationell bowlingtävling drar inte folk

Idag spelas finalen i den internationella bowlingtävlingen Husqvarna International i Jönköping. Men trots att det är en av Europas största bowlingtävlingar och trots den höga prissumman,  600 000 kronor, så sviker bowlarna.

- Vi tror att det har med påsken att göra. Antagligen kommer vi flytta på tävlingen nästa år och inte köra över påsk nästa år. De  utländska tävlande har kommit ändå men de svenska bowlarna har stannat hemma, säger Makis Manthos som är tävlingsledare.

Men trots nästan 50 färre tävlande i år, 165 tävlande,  så har tävlingen hög status och på plats finns dom regerande världsmästarna coh bowlare från 14 olika nationer. Men dom lokala förmågorna har dock haft svårt att hävda sig.

- Vi är fem som spelat och ingen av oss har ens varit i närheten av att gå vidare, säger Makis Manthos.

Klot rullas, pannor veckas och knytnävar knyts när inte klotet rullar som det ska men några bu eller hejarop hörs inte.

- Det är ju egoister alla här, dom tävlar mot varandra. Det är koncentration som gäller så det är väldigt tyst, fortsätter han.

Koncentrerad är också en liten nio årig flicka från Malmö - Moa Paulson. Hon tittar på sin pappa Martin Paulson som tävlar. Men ska man bli en vinnare då gäller det för dagens tävlande för den delen, att ha rätt psyke, säger Makis Manthos.

- De ska ju kunna koncentrera sig och vara kalla när det väl gäller. De är små detaljer som avgör. Så ska dom kunna vara konsekventa, dom ska kunna göra samma sak varje gång dom spelar, säger Makis Manthos.

Pernilla Arvidsson
 pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista