Allmänheten inte inbjuden till regiondebatt

Det kommer dröja innan allmänheten på allvar får möjlighet att tycka till och debattera i frågan om dom nya storregionerna. I Småland är det tunnt med planerade öppna diskussioner.

Dom politiska partierna lokalt och regionalt kommer få stort ansvar för att Ansvarskommiténs förslag om större regioner ska kunna förankras hos folket. Förslaget går ju ut på att dagens landsting skrotas och ersätts av mellan sex och nio regioner med större ansvar.

En dryg månad efter förslaget gick ut på remiss börjar politikernas almanackor att fyllas med möten på temat regionalisering - men det handlar inte främst om möten med allmänheten utan istället möten med andra politiker.

Bland annat träffas en del partivänner över länsgränserna. Socialdemokrater i Kalmar, Blekinge och Kronobergs län träffas till exempel den 4 maj.

Irene Oskarsson, riksdagsledamot för Aneby, är kristdemokraternas distriktsordförande och hon erkänner att några debatter med allmänheten inte är inbokade.

- Det är möjligt att vi kommer att ha någon form av hearing. I dagsläget har vi inte någon tanke på att partiet ska ha någon offentlig debatt men det är möjligt att vi kommer att ompröva det under våren, säger Irene Oskarsson.

Men centerpartiska riksdagledamoten från Kalmar, Anders Åkesson, menar att dialogen med folket inte kan vänta.

- Det är ju själva grejen med förtroendevalda att vi ska diskutera det här och kanske i synnerhet med människor som inte har en massa förutfattade meningar om det här. Det handlar ju om hur Sverige ska styras, säger Anders Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".