Snart slut i luren för NMT-telefoner

Den första januari 2008 är det färdigringt med alla NMT-mobiltelefoner. Systemet är känt för sin goda täckning och är fortfarande populärt bland skogs- och lantbrukare, men nu går alltså 010-numren mot sin grav.

Sedan 1981 har NMT 450-systemet med sina 010-nummer funnnits, men nu anses det inte längre vara ekonomiskt försvarbart att ha det igång. För dom över 130 000 abonnemang som finns kvar innebär det att dom gamla telefonerna måste bytas ut, och man kan inte heller ha kvar sitt 010-nummer.

Ersättningssystemet håller just nu på att färdigställas och den första juli ska det täcka 80 procent av varje län, alltså motsvarande NMT:s täckning.

Dom gamla mobilerna var långt ifrån lika nätta som dagens telefoner och några större finesser var det inte tal om, men det som gjort att dom trots allt överlevt till i dag är den överlägsna täckningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista