Allt fler söker hjälp med strulig tonåring

Det blir allt vanligare att föräldrar söker hjälp hos familjerådgivningen sedan dom fått problem med struliga tonåringar.

När familjerådgivarna i Småland sammanställer förra årets samtal är det en ny kategori samtal som har vuxit. Den vanligaste anledningen till att familjer söker hjälp är fortfarande problem i par-relationen, men gruppen som söker hjälp med en strulig tonåring blir också större.

Under 2006 ökade antalet nya ärenden återigen. 729 nya ärenden från familjer i hela länet hade man i fjol.

- Det är en stigande andel som vill ha hjälp att samarbeta kring ett barn som dom har som dom inte riktigt får rätsida på, säger Margareta Teke på Familjerådgivarna i Småland.

- Det kan vara skolk eller missbruk. Det är alltså ganska grava problem då när man tar steget att komma till oss, säger Margareta Teke.

Hon är glad att många familjer i dag ändå vågar be om hjälp.

- Jag tolkar det som en växande insikt om att det är viktigt att kunna prata och vända och vrida på saker och ting för att komma fram till bra lösningar och den insikten har väl inte alltid varit så stark som den är just nu. Det är hoppfullt.

Reporter: Anna-Karin Front

anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista