Jönköping vill bygga bostäder ovanpå reningsverket

Jönköping växer och det blir allt svårare att få tag på attraktiv, cental mark att bygga på.
Därför vill Jönköpings kommun bygga ovanpå reningsverket, mitt i centrala staden och ett beslut rycker allt närmare.

Det är söderut Jönköping ska växa. På Kålgården, vid Munksjöns strand har en helt ny stadsdel vuxit upp de senaste åren och fortfarande poppar nya hus upp.

Men en del av den mest attraktiva tomtmarken är upptagen av ett stort avloppsreningsverk.

Men kommunen vill flytta på Simsholmens reningsverk för att göra plats för ännu fler bostadshus, hus som skulle ligga bara några meter från strandkanten.

Nu har kommunen kommit så långt att man tagit fram en utredning om reningsverkets framtid, för någonstans måste ju skiten hamna och i nästa vecka ska tre förslag presenteras för tekniska nämnden.

Ett av förslagen är att kapsla in allt, ha kvar verksamheten och bygga ovanpå. Det finns sådana exempel som visar att det går.

Ett annat förslag är att spränga in allt i ett bergsutrymme och på det sättet göra marken vid Munksjön fri. Fördelen med det är bland annat att man vet att det inte kommer att vara i vägen i framtiden

Det tredje alternativet är att lägga reningsverket någon annanstans i en öppen lösning, en sådan lösning de har idag.

Efter nämndens sammanträde på tisdag ska utredningen skickas ut på remiss innan nästa steg kan tas.

David Westh
 david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista