Tranåskvinna åtalas för mordbränder

I dag åtalades en 19-årig kvinna som misstänkt för de uppmärksammade mordbränder som drabbade Tranås i vintras.
Vid de här bränderna vållades skador för över 800.000 kronor.

Serien av pyromandåd startade i slutet av november med branden i skid- och orienteringsklubbens förråd vid Örsbäcken i utkanten av Tranås. Både byggnaden och inventarier förstördes och skadorna uppgick till en halv miljon kronor.

Under julhelgen försökte pyromanen sätta eld på två sommarstugor utanför Tranås, men bränderna slocknade.

Någon dag senare brann Tranås kommuns kulturellt värdefulla torpstuga vid Bredstorp ned till grunden. Och i slutet av januari drabbades skid- och orienteringsklubben än en gång.

Med hjälp av bland annat brandfacklor anlade pyromanen brasor på inte mindre än åtta ställen i klubbens fina anläggning och det blev en hel del brand- och rökskador.

Alla de här bränderna vållade förstås stor oro i Tranås, inte minst inom föreningslivet. Polisen arbetade hårt för att spåra pyromanen och i slutet av februari greps den bara 19 år gamla kvinnan.

Hon har suttit häktad i snart två månader och har hela tiden nekat till att ha med bränderna att göra. Men kammaråklagare Erik Handmark hävdar i åtalet att 19-åringen är skyldig till tre mordbränder och två försök.

När hon greps hade hon en el-pistol på sig och därför åtalas hon också för vapenbrottt.

Anders Borg
 Anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista