Vetlandafall får kritik i Uppdrag Granskning

Fallet med den 44-årige man från Vetlanda som dömts till rättspsykiatrisk vård för att ha förgripit sig på sin dotter under flera års tid utreds i kväll i Sveriges Televisions program Uppdrag Granskning.

- Kommunens brist på agerande är häpnadsväckande och obegripligt, säger reportern reportern Janne Josefsson.

Nyheterna berättade ju i höstas om övergreppen som kunde pågå under flera års tid trots att de sociala myndigheterna i Vetlanda fick åtskilliga signaler om att allt inte stod rätt till.

Mannen fick till och med ta hand om sin dotter samtidigt som han vårdades på en rättspsykiatrisk avdelning.

Journalisten Janne Josefsson, är en av reportrarna bakom granskningen. Han hittar ingen annan anledning till myndigheternas brist på ingripande än att de skulle vara rädda för pappan.

- Att man lät ett litet barn leva ihop med en man som myndigheterna själva var rädda för, ja, jag vet inte vad man ska säga.

- Det har ju larmats från alla håll och kanter och ändå görs ingenting. Det är häpnadsväckande och obegripligt, säger Janne Josefsson.

Som en följd av bland av fallet där den unga flickan utsattes för övergrepp kommer socialen i Vetlanda att ändra rutinerna för individärenden.

Man kommer att införa en arbetsmetod som går ut på att man samlar in fakta och information på ett sätt som ska säkerställa kvalitén i utredningarna, säger socialnämndens kristdemokratiska ordförande Ingemar Sturesson.

Personalen kommer också att få en särskild vidareutbildning i det här sättet att arbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista