Jönköpings kommun tvingas lösa brister i it-säkerhet

Jönköpings kommun har så stora problem med it-säkerheten att kommunen riskerar att hackers tar sig in i systemet utan att upptäckas.

Det var när Jönköpings kommunrevision bad ett företag genomföra intrångstester mot delar av kommunens datasystem som stora brister i säkerheten upptäcktes. Det visade sig att det var fullt möjligt för en person utan behörighet att ta sig in i kommunens datasystem och få tillgång till sekretessbelagd information utan att upptäckas.

Jönköpings stadsdirektör Carl-Johan Korsås har svårt att förklara hur det har kunnat bli så stora problem med säkerheten. Han menar att kommunen för tillfället befinner sig mitt i en omorganisation av it-säkerheten och att man tar mycket allvarligt på kritiken. Det är framförallt kommunens lönesystem som har problem med säkerheten enligt Carl-Johan Korsås och han tror därför inte att människor behöver oroa sig för att sekretessbelagd information, som till exempel uppgifter från socialförvaltningen, ska komma ut.

Kommunen kommer att försöka gå igenom utredningsmaterialet så fort som möjligt och Carl-Johan Korsås säger att han hoppas att säkerhetsproblemen ska bli åtgärdade före sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista