Tjustkulle i Vetlanda. Foto: Henrik Gustavsson.

Tjustkulleprojekt upp på agendan i Vetlanda igen

Frågan om huruvida Vetlanda kommer att få ett center för bandy och andra sporter, det så kallade Nya Tjustkulleprojektet, har länge varit ett omdebatterat ämne bland oeniga politiker.
Trots att frågan har debatterats i över två år så har ännu inga beslut tagits. Men nu hoppas projektledaren för Nya Tjustkulle,  Stina Granberg att politikerna kan komma överens.

-  Projektet har varit aktuellt under lång tid och många känner nog att nu måste man komma till skott och besluta vad man vill, säger hon.

Först handlade det om en inbyggd bandyarena i Vetlanda,  sedan om en sport och konferensanläggning som skulle locka tusentals besökare.

Projektet har malt på sedan 2005 och prislappen för Nya tjustkulle i Vetlanda hamnade ett tag på runt 190 miljoner kronor. Och hur Vetlanda ska klara av att ro iland projektet har politiker varit oense om  och är än idag.

Men imorgon ska kommunstyrelsen ta nya tag och åtminstone försöka besluta sig om HUR man ska bära sig åt för att göra drömmen till verklighet.

Antingen att kommunen hittar en privat partner i näringslivet som vill vara med och betala och bestämma.

Eller så kan Vetlanda samarbeta med flera utomstående aktörer och bilda ett arenabolag för att tillsamans bygga Nya tjustkulle. Eller att kommunen helt enkelt inte konstlar till det  utan bara renoverar den anläggning som redan finns på Tjustkulle.

Tre olika alternativ och kanske fler politiska uppfattningar än så trots att debatten har levt i över två år.

Men imorgon hoppas kommunstyrelsens centerpartisitke ordförande Göran Lindell att politikerna kan enas kring ett alternativ att fortsätta jobba kring.

- Någon typ av ställningstagande räknar jag med att det blir.
Men hur pass konkret eller långtgående passar jag, säger han.

Anna Eriksson
 anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista