Camilla Stendahl är en av 25-30 kvinnliga fotbollsdomare i Småland. Inom tre år hoppas förbundet femdubbla den siffran. Foto: David Westh

Satsning på fler kvinnliga fotbollsdomare

Bara var tjugonde fotbollsdomare i Småland är kvinna.

Den här sneda fördelningen vill Smålands fotbollförbund nu ändra på.

På tre år hoppas förbundet femdubbla antalet kvinnliga domare.

- Inom de närmaste tre åren ska vi ha 125 kvinnliga fotbollsdomare i Småland. Idag har vi 25-30, så det är en utmaning, konstaterar Börje Ericsson på Smålands Fotbollförbund.

Höglandets Fotbolldomarklubb har 42 medlemmar, varav 2 kvinnor. Jönköpings Fotbolldomarklubb har 72 medlemmar, varav 4 är kvinnor. Kalmar Fotbolldomarklubb har 106 medlemmar, men bara sex av dem är kvinnor.

Så här ser det ut i fotbollssmåland. Var tredje fotbollsspelare är en tjej, men det är definitivt inte något som återspeglas bland de som leder matcherna. Bara fem procent av Smålands domare är kvinnor.

Camilla Stendahl är en av mycket få damdomare i Småland och hon ser gärna fler, inte bara för jämlikhetens skull.

- I många fall är tjejer minst lika bra domare som kvinnor.

I fem år har 19-åriga Camilla varit föreningsdomare i sin förening i Norrahammar utanför Jönköping. Nu har hon valt att ta steget upp och i vintras gick hon en utbildning för att bli distriktsdomare.

- Men många tjejer vågar nog inte riktigt ta steget, eftersom det är så inriktat på killar idag, säger Camilla.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista