Valbone Shosholli - en av få chefer med utländsk bakgrund. Foto: Jessica Sonelius

För få chefer med utländsk bakgrund

Det är fortfarande alldeles för få av de anställda i Jönköpings kommun som har utländsk bakgrund.

Det visar en granskning som kommunrevisionen har gjort.

Och mest anmärkningsvärt är det låga antalet chefer med utländsk bakgrund.

- Visst är det ett stort problem - chefer med utländsk bakgrund är ju viktigt för hela integrationsarbetet, säger kommunens integrationssamordnare Jan Igefjord.

I Jönköpings kommun har 17 procent av invånarna utländsk bakgrund. Men bland kommunens anställda är siffran bara elva procent. Och när det gäller chefer är den ännu lägre - sju procent. Och det trots att kommunerna har i uppgift att spegla samhällets etniska mångfald bland sina anställda och vara en god förebild.

- Det är nog så att man anställer personer som liknar en själv och dessutom har vi svårt att värdera utbildningar och erfarenheter från andra länder.

På räddningstjänsten och stadsbyggnadskontoret finns inte en enda anställd med utländsk bakgrund. Socialförvaltningen däremot hör till de arbetsplatser med högst andel anställda med rötter i andra länder.

- Vi jobbar medvetet med att anställa personer med utländsk bakgrund på alla nivåer, även chefsposter, säger Valbone Shosholli.

Hon kom som flykting från Kosovo för 15 år sedan. Idag är hon enhetschef inom omsorgen och tror att hennes bakgrund gör att hon inte är rädd för det okända:

- När jag ska anställa en person tänker jag inte på om hon bryter eller inte, utan på hurdan personen bakom brytningen är.

Och nu vill kommunrevisionen att alla förvaltningar sätter igång med ett målmedvetet integrationsarbete som framförallt ska leda till fler chefer med utländsk bakgrund.

Och Valbone Shosholli tror att en väg är att titta på andra saker än bara utbildning och arbetslivserfarenhet när det är dags att anställa:

- Drivkraft och engagemang och vad människornas erfarenhet kan bidra med.

Jönköpings kommun ska nu svara på kritiken i revisi0onsrapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".